Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do ležících se nekope (a do topících už tuplem ne)

Praha potřebuje spoustu věcí. Humery, vznášedla, nového primátora, starého primátora (myšleno ex-primátora Němce), lépe či jinak fungující krizový štáb. Taky ale potřebuje naučit se komunikovat a potřebuje slušné lidi a ne mediální honili a hyeny.

Teď by Praha nejvíc ze všeho potřebovala sluníčko. A ne jenom Praha, ale asi i my všichni. Někteří proto, aby si po náročných dnech plných usilovné práce odpočinuli. Jiní proto, aby si fotografové nemuseli vyndávat blesky, až budou pózovat u louží, které jim zkomplikovaly život. A ti další proto, že by tu byla šance, že jim uchem nakoukne dovnitř a už se jim konečně rozsvítí.

To co se stalo v minulých dnech je přesnou ukázkou toho, že jsme nejen národ Švejků, ale bohužel hlavně toho, že jsme národ, který se má pořád ještě hodně co učit od svých západních sousedů. Minimálně v oblasti mezilidských vztahů v době krizí. A asi i v otázkách nějaké politické korektnosti a slušnosti.

Když zhruba ve stejnou chvíli, kdy Vltava zaplavila Kampu, zaplavily internet obrázky s prezidentským člunem převážejícím infikovaného pacienta, pousmál jsem se. Když jsem večer v autobuse z práce slyšel už po sto desáté, že dneska v Národním dávají Vltavu a že všechny silnice v západočeském kraji jsou všechny splavné, už jsem si jen zacpával uši.

Bohužel jsem pak zapnul televizi. Doufal jsem, že třeba ČT24 bude schopná nějakým objektivním způsobem informovat o tom, jak je to vážné. Kde jsou potřeba dobrovolníci, kam už jdou vojáci a podobně. Místo toho jsem viděl ukázku hyenismu, který neznal mezí.

Zhrzelý gynekolog kope do člověka o půl generace mladšího a aniž by znal vstupní údaje, rovnou hlásí, že všechno udělal špatně a že on by to udělal daleko líp. Pak vidím pokašlávajícího pacienta s věčnou chřipkou, jak slibuje, že jeho Prétoriáni rychle vyjdou do ulic, aby pomohli tam, kde to krizový štáb nezvládá. Přidává se k tomu duo politických mrtvol Bém – Němec. Jeden soudí, že pro případ povodní by se Praha měla vyzbrojit terénními automobily a vznášedly (já bych pro jistotu přidal ještě letadlovou loď) a druhý si stěžuje, jak ho nikdo neposlouchá a jak jenom on zná všechna tajemství protipovodňových kouzel.

A vrchol všemu dodají na krizovém štábu. Byl jsem svědkem toho, jak 40 příslušníků aktivních záloh bylo na jednom konci posláno domů (tedy lépe řečeno, bavil jsem se s jejich příslušníkem – aktivním činitelem těchto událostí) a ještě jejich velitel dostal seřváno, jak si dovoluje je svolat a nabízet k práci. Zatím na druhé straně města sháněl Skautský protipovodňový štáb (mimo jiné jeden z nejlepších orgánů krizového řízení v Praze) každou vlnou ruku, aby bylo dost pytloplničů, případně aby sehnal ruce na vynášení ohrožených nemovitostí na Zbraslavi.

A krizový štáb? Dovolat se na něj v pondělí v noci nebo úterý ráno skoro nešlo. Než jsem zvládnul nahlásit do krizového štábu 15 dobrovolníků, kteří se mnou jedou pytlovat na Průběžnou, dojel jsem z práce domů, tam se převlékl do montérek a skoro dojel zase do práce, kde byl sraz. Cca 30 minut. Potom mně spojili na operátorku, která vůbec nevěděla, co má dělat a jen se mně ptala dokolečka, odkud chci evakuovat.

O to lepší pocit byl, když jsem se na tuhle oficiální cestu vykašlal a s dobrovolníky jsme začali dělat to, za co nikdo nikdy nepoděkuje (kromě těch, kterým to opravdu pomohlo) a co nebude bohužel plnit stránky novin, i když by si to všichni dobrovolníci, ale i profesionální záchranáři, zasloužili tisíckrát víc než mediální hvězda do prsou se bijí LEV, který než dojel do své kanceláře musel najet o dvacet kilometrů víc, protože najednou neměl ani maják ani bodyguardy, kteří by mu rozhrnovali cestu a i on chudák musel poslouchat dopravní značky.

Skoro bych až po těch 72 hodinách řekl, že Vltava připravila Praze lepší team building než kdejaký profesionální tým. Realita je ale jiná, víc tristní. Ukázala nám pravou tvář lidí, kterou jsme snad ani vidět nemuseli.

Ex-primátoři se dokázali shodnout jen na jednom, že oni by to udělali líp. Primátor komunikuje jen se stranickými kolegy a všechny ostatní starosty nechává bokem. Premiér pomlouvá prezidenta, když ten nabídne své modrokabátníky.

Snad jedinou útěchou nám může být, že se našlo několik stovek těch, kteří v tichosti šli a začali dělat. Navzájem si poděkují a poplácají se po zádech na sociálních sítích, vymění si pár slov, někde možná i telefonní číslo. A pak zapadnou a nebude se o nich mluvit. Škoda. Určitě bych o nich slyšel radši než o lidech, kteří se na přední stránky časopisů dostávají díky velikosti podprsenky, kterou jak na potvoru před fotografováním zapomněli nebo proto, že se náhodou probudily s roztaženýma nohama v posteli prachatého záletníka.

Autor: Michal Hnaťuk | čtvrtek 6.6.2013 8:54 | karma článku: 40,50 | přečteno: 4641x
  • Další články autora

Michal Hnaťuk

Jsme opravdu národ hňupů a je se za co stydět?

Dneska jsem si v polední pauze přečetl nejen rozhovor se sestrou Mašínů, ale zejména diskuzi pod ní. Odhlédněme od faktu, že internetové diskuze jsou doménou zamindrákovaných pisálků, kteří si svojí zlost opravdu neumí vylít jinde než nad klávesnicí a podpantofláků, pro které je bušení do mezerníku nejvyšší formou agrese.

23.9.2013 v 15:00 | Karma: 22,53 | Přečteno: 1317x | Ona

Michal Hnaťuk

Demokracie je vlastně nejvyšší zkouška našeho svědomí

V tomto hříšném a žalostném světě se zkoušely a budou zkoušet mnohé způsoby vlády. Nikdo nepředstírá, že demokracie je dokonalá nebo samospasitelná. Říká se dokonce, že demokracie je nejhorší způsob vlády, s výjimkou všech ostatních způsobů, které jsme vyzkoušeli. W. Churchill - 11. listopadu 1947 Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot. W Churchill - 13. května 1940

8.8.2013 v 11:31 | Karma: 8,32 | Přečteno: 237x | Politika

Michal Hnaťuk

Jak si kdo ustele, tak si my lehnem

Národ, který nezná svoji historii je odsouzen prožívat ji znovu. Georg Santayan Jak jste na tom Vy? Víte nebo znáte?

27.6.2013 v 14:11 | Karma: 10,68 | Přečteno: 485x | Společnost

Michal Hnaťuk

Je to smutné, ale můžeme si za to sami

Pokud někdo čekal, že se přenašeč viru Z721 stane z noci na noc slušným a politicky vyspělým člověkem, snad už se poučil. Bohužel se opět ukázalo, že prezident, který by 4 roky klimbal, je Česku méně nebezpečný, než prezident, který si chce vyřizovat své účty a léčit svůj mindrák.

26.6.2013 v 10:39 | Karma: 43,75 | Přečteno: 8420x | Politika

Michal Hnaťuk

Ať už podepíšeš nebo ne, nezavděčíš se

O tom, že být v Českém království hlavou korunovanou asi není ten nejjemnější chlebíček se v minulosti přesvědčil nejeden pomazaný a generacemi „zocelený“ panovník. Vzpomeňme na všechny ty Zimní krále, Krále kaše a pak i na ty, kteří k nám nosili ze svých nejvyšších postů tmu a útlak. Tmářský Přemysl se svojí ženou Libuší, tmářští Habsburkové v čele se všemi Josefy a neopomeňmě ani do ruda zabarvené tmáře Gottwalda, Zápotockého a spol. Všichni poznali, že Čechům na svobodách záleží. I když jen některým.

17.5.2013 v 14:48 | Karma: 18,93 | Přečteno: 649x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1893x
Myslím, tedy jsem A často si myslím, co se těm nade mnou nelíbí. Ale to neznamená, že nejsem nebo že bych nechtěl a neměl být slyšen a snad i vyslyšen.