Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neziskovky – hrozba moderní doby

Neziskovky jsou krásným příkladem toho, jak i když je čeština bohatá nedokáže vždycky přesně všechno poslat. A navíc jsou i velmi nebezpečnou zbraní. Zbraní v rukou prozápadních špiónů, proprezidentských úředníků a brzy asi i v rukou našich papalášů.

Živnostníci jsou paraziti. Věta, která vstoupí do dějin, pokud už nevstoupila, věta, se kterou se v příštím roce budeme setkávat skoro denně. Tu už socanům nikdo neodpáře. A dobře jim tak, protože oni se k živnostníkům opravdu chovají tak, jako by je chtěli zahubit. Tedy pokud náhodou není živnostník sponzorem či členem partaje. To je pak jiná.

Ale bohužel ona ani pravice není k těm živnostníkům o moc milejší. Kdo si dneska vzpomene na dokonalého pana Kalouska a jeho obhajování rušení odpisových limitů? Tam taky padaly ostrá slova ohledně zneužívání, vysávání společnosti a podobně. Ale blíží se volby a je potřeba si tuhle skupinku udobřit, tak jim naslibuje, a částečně i splníme, modré z nebe.

Dost podobně asi bude omílán výrok paní poslankyně  Lesenská. Pravdou je, že pokud se na tuto paní podíváte pozorněji, asi vás už ani nemůže překvapit, že se pro tiskovou agenturu soudruha pobratimi Putina vytasí s takovou perlou, jakou předvedla.

„Nevládní organizace vznikají zpočátku s ušlechtilými cíli, ale jakmile dostávají peníze z ciziny, snaží se sehrávat určitou roli v politice,“ řekla  Lesenská.

Paní poslankyně, znám minimálně pět neziskových organizací, které se politikou dokonce živí, ne jen, že se v ní snaží sehrávat určitou roli. Namátkou se zkuste podívat na razítko ve své členské legitimaci, jaký právní status má vaše Sídlo růží?

Pro mě, jako pro zastánce NGO (trochu přesnější, i když anglo-americké  označení neziskovek), má však tahle kauza ještě jeden konec lana.

Americký daňový úřad si bez vědomí Bílého domu došlápl na ty neziskovky, které se už podle názvu zdají být proti Obamovské. No tomu vážení já osobně říkám, prů* jak hrom.

To, že poslankyně plácá na návštěvě v Rusku prokremeslké nesmysly mně už asi po viróze chycené na ruské ambasádě nemůže moc překvapit. Zřejmě se tam kromě viru přenášejícího nemoci s lékařským označením Y919 nebo Z721 dá chytnout i demencio vulgaris kmen Proklemlin.

Co mě ale hodně zkazilo den je zjištění, že v zemi, která se honosí jako kolébka moderního systému svobody sdružování a svobody slova, se najde úředník, který se pokusí kontrolou a svojí federální plackou ovlivňovat činnost jakékoliv neziskovky.

Já neříkám, že nad činností nemá být kontrola. A to nejen neziskovek. Ale žádný úředník by přeci neměl být nad ostatními občany. A z principu už vůbec ne nad opozičními uskupeními. Úředník je tu od toho, aby dostal před sebe daňové přiznání organizace a to zkontroloval, co se týká věcné správnosti. 1+1 jsou dvě, v pořádku. Ale 1+2 už dvě být nesmí.

Ale jestli mají v názvu „Oklahoma podporuje Obamu“ nebo „Cleveland chce vyčistit Bílý dům“. Pokud k tomu čištění nedojde dynamitem (a k tomu má Amerika určitě jiné agenty než ty z daňové zprávy), tak je to neziskovka, sdružení lidí, kteří věří a dobrovolně pracují s určitým cílem.

Možná někomu přijde divné, proč se tak rozčiluju na d docela samozřejmou věcí. Důvod je jediný. V tomto týdnu se staly dvě věci, tedy staly a z medializovaly  se, se kterými se většina „funkcionářů“ malých neziskovek setkává dnes a denně. A bohužel bez zájmu médií.

Mateřské centrum, které se vymezuje vůči bezpohlavnímu kulturáku, sice může používat místnosti v kulturáku, ale už na ně nemůže dostat nájemní/podnájemní smlouvu. Fotbalový klub, který funguje někde skoro sto let, je jaksi opomenut ve výzvě o bezplatný dlouhodobý pronájem hřiště, které je hned vedle něj. Sportovní klub sdružující skoro tři desítky dětí z ulice a provozující sportovní street-work nemůže žádat o dataci, protože funguje v době podání grantu jen 360 a ne 365 dní.

Jenom v organizacích, které znám a se kterými spolupracuji, odvedlo za loňský rok více jak 50 dobrovolníků bezmála 20 tisíc hodin práce s mládeží, s kulturním dědictvím, v oblasti sportu nebo vzdělávání. Většinou bez nároku na jedinou korunu. To je deset plnohodnotných úvazků.

Ale pokud nejdou na ruku místní radnici jsou často označovány jako rozkladné pro občanskou společnost (co škody může způsobit takové mateřské centrum), odvádějící děti od pořádné práce (prosezení odpoledne u facebooku) a politicky se angažující proti současné vládnoucí radnici. To se projevuje zejména tak, že si dovolují přijmout peníze od developerů, kteří si tak čistí svůj obraz před veřejností.

A co jim asi tak jiného zbývá?

Já chápu, že žádná lidská činnost nejde vykonávat bez emocí a nějakého osobního pohledu. Ale pokud nebudeme schopni v činnosti těch, kteří s námi nesouhlasí alespoň hledat pozitivní přínos pro společnost kolem nás, nedokážeme jedno dne pro černá mračna kolem nás pohlédnout ani na ty, co stojí hned vedle nás.

Autor: Michal Hnaťuk | čtvrtek 16.5.2013 9:15 | karma článku: 26,42 | přečteno: 3398x
  • Další články autora

Michal Hnaťuk

Jsme opravdu národ hňupů a je se za co stydět?

Dneska jsem si v polední pauze přečetl nejen rozhovor se sestrou Mašínů, ale zejména diskuzi pod ní. Odhlédněme od faktu, že internetové diskuze jsou doménou zamindrákovaných pisálků, kteří si svojí zlost opravdu neumí vylít jinde než nad klávesnicí a podpantofláků, pro které je bušení do mezerníku nejvyšší formou agrese.

23.9.2013 v 15:00 | Karma: 22,53 | Přečteno: 1317x | Ona

Michal Hnaťuk

Demokracie je vlastně nejvyšší zkouška našeho svědomí

V tomto hříšném a žalostném světě se zkoušely a budou zkoušet mnohé způsoby vlády. Nikdo nepředstírá, že demokracie je dokonalá nebo samospasitelná. Říká se dokonce, že demokracie je nejhorší způsob vlády, s výjimkou všech ostatních způsobů, které jsme vyzkoušeli. W. Churchill - 11. listopadu 1947 Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot. W Churchill - 13. května 1940

8.8.2013 v 11:31 | Karma: 8,32 | Přečteno: 237x | Politika

Michal Hnaťuk

Jak si kdo ustele, tak si my lehnem

Národ, který nezná svoji historii je odsouzen prožívat ji znovu. Georg Santayan Jak jste na tom Vy? Víte nebo znáte?

27.6.2013 v 14:11 | Karma: 10,68 | Přečteno: 485x | Společnost

Michal Hnaťuk

Je to smutné, ale můžeme si za to sami

Pokud někdo čekal, že se přenašeč viru Z721 stane z noci na noc slušným a politicky vyspělým člověkem, snad už se poučil. Bohužel se opět ukázalo, že prezident, který by 4 roky klimbal, je Česku méně nebezpečný, než prezident, který si chce vyřizovat své účty a léčit svůj mindrák.

26.6.2013 v 10:39 | Karma: 43,75 | Přečteno: 8420x | Politika

Michal Hnaťuk

Do ležících se nekope (a do topících už tuplem ne)

Praha potřebuje spoustu věcí. Humery, vznášedla, nového primátora, starého primátora (myšleno ex-primátora Němce), lépe či jinak fungující krizový štáb. Taky ale potřebuje naučit se komunikovat a potřebuje slušné lidi a ne mediální honili a hyeny.

6.6.2013 v 8:54 | Karma: 40,50 | Přečteno: 4641x | Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví mimo jiné o migraci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1893x
Myslím, tedy jsem A často si myslím, co se těm nade mnou nelíbí. Ale to neznamená, že nejsem nebo že bych nechtěl a neměl být slyšen a snad i vyslyšen.