Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobývají veřejný prostor a pomáhají tím Klausovi

Potkali jste už na ulic tričko Dobýváme veřejný prostor. Ne? To je škoda. Mělo by pomoct integrovat lidi s mentálním hendikepem do veřejné komunikace, umění a médií. Mentální postižení nebo hendikep. Krásná metafora na „Je to debil.“ z úst našich babiček. A jak se ukázalo, zase jednou měly babičky pravdu. Akorát, že tričko ukázalo na úplně jiného debila, než na nositele trička.

Někdy se stane, že když se dostane hodně vysoko, zapomenete na ty, kteří vám tam pomohli. Nebo za tyto pomocníky označíte lidi, kteří se s vámi zrovna na tom výsluní sluní. To se nestalo jednou a minela třeba pana senátora Grulicha určitě nebyla v tomto ohledu ani první ani poslední. Často pak taky získáte docela jiný pohled na věc. Jiný úhel pohledu.

Z čistě fyzikálního hlediska je to docela pochopitelné. Pokud vezmeme jedince a jím pozorovaný objekt jako pravoúhlí trojúhelník, tak změna délky jedné z odvěsen se adekvátně odráží na jejím protějším úhlu. (Než jsem si tuhle větu ověřil, zabralo to dvě stránky A4 malování a pak radši ještě konzultaci s Googlem).

Škoda, že tohle neplatí i obráceně. Tedy že když z oněch výšin sejdou tito nadlidé zase zpátky k nám, obyčejnému plebsu, tak se jim ten úhel pohledu nepřiblíží (s drobnou statistickou odchylkou) k tomu našemu.

Pak bych se možná nemohl dočíst, že někomu přijde divné, pokud je někdo mladou novinářkou (která mi tedy taky nepřijde úplně normální), označen za „lišáckou volbu“ nebo je touto novinářkou označen jako někdo, kdo „káže proti korupci“. A už vůbec bych nepojímal za divné, pokud bych se o někom dozvěděl, že ke své dopravě do práce používá nejstarší linku metra (omlouvám se manželce, ale klíče od bytu jsem vyměnil hned potom, co jsem si ověřil termín zbudování trasy C).

Kdo je tento odporný, zákeřnostmi prolezlý člověk, který se jen navenek přetvařuje a vydává se za laskavého a chápajícího. Pokorného a kajícího se? No samozřejmě že první náměstek Boha na zemi, papež František. Toho času budující si určitě podzemní tunel mezi obyčejným bytem a papežskými paláci přes ulici. Proč? No aby mohl hlásat chudobu, ale pak okem prostého občana nepozorován, mohl přebývat v blahobytu a přepychu.

Ale ono ouha. On papež není Čech.

Naštěstí.

Nebo možná škoda, protože ačkoliv znám osobně jen pár kněžích v ČR, každého z nich si nesmírně vážím i jako člověka a duchovního rádce.

Ale naštěstí není českým politikem.

To by pak si budoval nejen tunely pod rezidencí, ale rovnou i pod Římem.

Nemůžu tvrdit, že bych byl nějakým odborníkem na charakteristiky jednotlivých kandidátů na papeže, ale trošku jsem nakouknul i do jiných než jen našich médií a musím skromně říct, že jsem zase měl pravdu. Mnou vybraný kandidát nakonec přesvědčil všechny volící kardinály (jestli použil i moje doporučení zatím nevím) a myslím si, že během pár dní ve svém úřadu i všechny věřící a spoustu nevěřících, že lepší volbu si naše doba nemohla přát.

Naštěstí pro všechny, kterým ale média a židovsko-zednářská liga zastřela rozum a oči, je tu jeden ČECH, který má tu sílu vyvést nás z našich omylů. A když mu to nevyšlo za dvě období na Hradě, bude se o to pokoušet z podhradí. No ano, svatý Václav znegoval nejen oteplování (letos bych mu možná i s pohledem na teploměr věřil), ale rovnou i osobu prvního náměstka Ministerstva nesmrtelnosti.

Sice se ve svém článku pouští spíš do autorky a do jejího pohledu na občanskou společnost, ale bohužel si Svatý neodpustil plivnout po někom, kdo spíš než aby se ohnal a už mu konečně vlepil jeden výchovný pohlavek, poděkuje a nastaví druhou tvář. A to se nedělá.

Člověk, který se obklopuje a veřejně velebí pány jako je exprimátor Bém nebo se obklopuje lidmi ražení pana Jákla nebo Bátory, vůbec nemá mít právo jakkoliv se pouštět do někoho, kdo ze své pozice poklekl a umyl hřešícím nohy.

Víte, i kdybych měl jakékoliv pochybnosti o papežovi Františkovi, tento čin musí pohnout každým, kdo alespoň trochu svého času strávil čtením Knihy knih. Takto se má chovat kajícník, a jak jsem psal už někdy dřív, činem ne slovem jdi příkladem.

Z celého článku pro mě vyplývají dva závěry:

1)       Pane Klausi, buďte rád, že tu někdo autorka článku o papežovi je. Zrovna vy totiž svými projevy opravdu kandidujete na post mentálního invalidy a pak budete potřebovat veškerou přímluvu, co bude k mání.

2)       Víc než ovčák ti o ovci poví beran. „Až na rozhodujících místech bude méně Klausů a více Františků, bude na světě lépe“ – mons. Prof. PhDr. Tomáš Halík Th.D.

Zdroj:http://www.lidovky.cz/mene-klausu-vice-frantisku-a-na-svete-bude-lepe-mini-halik-pzk-/zpravy-domov.aspx?c=A130408_171238_ln_domov_ogo#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=sph

Autor: Michal Hnaťuk | úterý 9.4.2013 14:17 | karma článku: 10,79 | přečteno: 582x
  • Další články autora

Michal Hnaťuk

Jsme opravdu národ hňupů a je se za co stydět?

Dneska jsem si v polední pauze přečetl nejen rozhovor se sestrou Mašínů, ale zejména diskuzi pod ní. Odhlédněme od faktu, že internetové diskuze jsou doménou zamindrákovaných pisálků, kteří si svojí zlost opravdu neumí vylít jinde než nad klávesnicí a podpantofláků, pro které je bušení do mezerníku nejvyšší formou agrese.

23.9.2013 v 15:00 | Karma: 22,53 | Přečteno: 1317x | Ona

Michal Hnaťuk

Demokracie je vlastně nejvyšší zkouška našeho svědomí

V tomto hříšném a žalostném světě se zkoušely a budou zkoušet mnohé způsoby vlády. Nikdo nepředstírá, že demokracie je dokonalá nebo samospasitelná. Říká se dokonce, že demokracie je nejhorší způsob vlády, s výjimkou všech ostatních způsobů, které jsme vyzkoušeli. W. Churchill - 11. listopadu 1947 Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot. W Churchill - 13. května 1940

8.8.2013 v 11:31 | Karma: 8,32 | Přečteno: 237x | Politika

Michal Hnaťuk

Jak si kdo ustele, tak si my lehnem

Národ, který nezná svoji historii je odsouzen prožívat ji znovu. Georg Santayan Jak jste na tom Vy? Víte nebo znáte?

27.6.2013 v 14:11 | Karma: 10,68 | Přečteno: 485x | Společnost

Michal Hnaťuk

Je to smutné, ale můžeme si za to sami

Pokud někdo čekal, že se přenašeč viru Z721 stane z noci na noc slušným a politicky vyspělým člověkem, snad už se poučil. Bohužel se opět ukázalo, že prezident, který by 4 roky klimbal, je Česku méně nebezpečný, než prezident, který si chce vyřizovat své účty a léčit svůj mindrák.

26.6.2013 v 10:39 | Karma: 43,75 | Přečteno: 8420x | Politika

Michal Hnaťuk

Do ležících se nekope (a do topících už tuplem ne)

Praha potřebuje spoustu věcí. Humery, vznášedla, nového primátora, starého primátora (myšleno ex-primátora Němce), lépe či jinak fungující krizový štáb. Taky ale potřebuje naučit se komunikovat a potřebuje slušné lidi a ne mediální honili a hyeny.

6.6.2013 v 8:54 | Karma: 40,50 | Přečteno: 4641x | Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1893x
Myslím, tedy jsem A často si myslím, co se těm nade mnou nelíbí. Ale to neznamená, že nejsem nebo že bych nechtěl a neměl být slyšen a snad i vyslyšen.