Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když 16 lidí zaplní celý vlak

Celkově by se dalo říct, že dějiny českého národa (prý i udatného :) ) provází neustále nějaké výzvy. Libuše vyzvala své dvořany, aby šli hledat voly (plužící) a oni (dvořané) jí dovedli Přemysla. Přemyslovci vyzvali k smíru a upokojení krevní msty mezi Vršovci a Slavníkovci a pak si to odnesli skoro deset století trvající nálepkou vyvražďovačů konkurence. Čekáme na to, až někdo konečně právoplatně vyzve blanické vojsko, že už je opravdu nejhůř, ale přes četné protesty to vojsko vidí jinak. Tak se mezitím chartujeme a vyzíváme dál.

V pátek se „nebezpeční magoři“ (dle paní Peak, která o podobných duševních stavech asi bude dobře informovaná) vydali zase vyzvat vládu, aby už nechala toho věčného zadlužování státu, aby upustila od zbytečných reforem, které nás směrem od Řecka posouvají spíš do Skandinávie a hlavně aby už konečně udělili vízum Sluníčku.

Nesmysl? No to vízum pro Sluníčko opravdu nesmysl je, ale tím to podle mně končí.

Největším úspěchem celého sobotního cirkusu (omlouvám se varietním umělcům) byl improvizovaný pokus bohužel neimprovizovaných šermířů (kteří mi připomněli moje šermířské začátky na Libušíně v roce 1998, taky jsem si na sebe vzal všechno, co alespoň trochu připomínalo pytel, a obalil se jutou). Tři figuríny byly zkráceny o hlavu a nad náměstím se neslo pochvalné mručení tisíců přihlížejících – pardon, to jsem se zasnil a vrátil se ke Kronice kata Mydláře. V sobotu se ta pochvala mohla nést z hrdla tak maximálně tak pěti stovek. Z Ostravy odjelo dokonce celých šestnáct nespokojenců. Na třetí největší město v ČR slušný výkon.

Ovšem jako nejkomičtější kousek, pominu-li pana senátora Okamuru, který jako vždycky přesně věděl, co je špatně, ale řešení nám prozradí až se dostane tam, kde opravdu může měnit a ne jen připomínkovat (a začne se povinnou výukou čínštiny, japonštiny a vietnamštiny pro státní úředníky, aby dokázali luštit podpisy – pardon, tenhle „prezidentský“ vtip se mi strašně líbí), vidím vystoupení pana Sobotky a jeho hlášku na téma, že tyto špatně svolané a zorganizované demonstrace jen poškozují snahy zdiskreditovat a sesadit vládu Petra Nečase jen zesměšňují snahy opravdových opozičních činů. A tyto akce by měly být vedeny centrálně a koordinovaně.

Předpokládám, že pod hlavičkou úplně nezávislé Českomoravské konfederace odborových svazů, že pane předsedo.

Víte kolik peněž tahle šaškárna spolkla? Kolik muselo být v ulicích nebo v pohotovosti připravených policistů a záchranářů? A proč? Protože pár desítek lidí  chce ukázat, že je tu několik tisíc lidí, kteří si myslí, že na základě nějakých zažitých zkušeností mohou kázat jak se má správně rozkrádat, aby to padalo pokud možno i do jejich kapsy. Bohužel to hlásají tak šikovně, že k sobě přiberou i mladý nemakačenky, kteří budou PROTI už jen proto, že jsou mladí a proti být musí.

Jenže bohužel peníze na pohotovost jdou z kapes nás všech. Ze společné pokladny a kasy. Víte, že třeba novorozenecké oddělení za 15 tisíc potřebuje odsávačku a nemá na ní? Kolik odsávaček by šlo nakoupit, kdyby každý z těchto reformníků zůstal doma? Nebo popadnul hrábě a shrabal před domem tu trochu žluté trávy, vyplel záhonek a uklidil kus chodníku. Tři, čtyři? Pět? Šest?

Já nechci tvrdit, že lidé, pokud jsou nespokojení, mají zůstávat doma a mlčet. To nic nezachrání. Ale co místo toho, aby jeli přes půl republiky do Prahy (na kterou stejně nadávají) zkusili něco maličkého udělat pro svou obec? Když těch maličkostí bude 500 už to nebudou maličkosti. Obce trochu ušetří a třeba pořídí něco, co zase ušetří víc. A když takhle ušetří každá obec, ušetří i stát. A pokud stát ušetří zvládne třeba hospodařit do plusu.

A pak si budeme moct dovolit, … továrny na kůže a nový kalhoty, a do vlasů růže ….. (zase odbíhám, já vím) pak si budeme moct dovolit zrušit regulační poplatky a zvednout nejnižší mzdu. Třeba.

Ale ten první krok musíme udělat každý jeden z nás sám. A proto se to v našem krásné národě nikdy nestane a radši uděláme další výzvu.

Autor: Michal Hnaťuk | pondělí 8.4.2013 13:30 | karma článku: 17,64 | přečteno: 662x
  • Další články autora

Michal Hnaťuk

Jsme opravdu národ hňupů a je se za co stydět?

Dneska jsem si v polední pauze přečetl nejen rozhovor se sestrou Mašínů, ale zejména diskuzi pod ní. Odhlédněme od faktu, že internetové diskuze jsou doménou zamindrákovaných pisálků, kteří si svojí zlost opravdu neumí vylít jinde než nad klávesnicí a podpantofláků, pro které je bušení do mezerníku nejvyšší formou agrese.

23.9.2013 v 15:00 | Karma: 22,53 | Přečteno: 1317x | Ona

Michal Hnaťuk

Demokracie je vlastně nejvyšší zkouška našeho svědomí

V tomto hříšném a žalostném světě se zkoušely a budou zkoušet mnohé způsoby vlády. Nikdo nepředstírá, že demokracie je dokonalá nebo samospasitelná. Říká se dokonce, že demokracie je nejhorší způsob vlády, s výjimkou všech ostatních způsobů, které jsme vyzkoušeli. W. Churchill - 11. listopadu 1947 Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot. W Churchill - 13. května 1940

8.8.2013 v 11:31 | Karma: 8,32 | Přečteno: 237x | Politika

Michal Hnaťuk

Jak si kdo ustele, tak si my lehnem

Národ, který nezná svoji historii je odsouzen prožívat ji znovu. Georg Santayan Jak jste na tom Vy? Víte nebo znáte?

27.6.2013 v 14:11 | Karma: 10,68 | Přečteno: 485x | Společnost

Michal Hnaťuk

Je to smutné, ale můžeme si za to sami

Pokud někdo čekal, že se přenašeč viru Z721 stane z noci na noc slušným a politicky vyspělým člověkem, snad už se poučil. Bohužel se opět ukázalo, že prezident, který by 4 roky klimbal, je Česku méně nebezpečný, než prezident, který si chce vyřizovat své účty a léčit svůj mindrák.

26.6.2013 v 10:39 | Karma: 43,75 | Přečteno: 8420x | Politika

Michal Hnaťuk

Do ležících se nekope (a do topících už tuplem ne)

Praha potřebuje spoustu věcí. Humery, vznášedla, nového primátora, starého primátora (myšleno ex-primátora Němce), lépe či jinak fungující krizový štáb. Taky ale potřebuje naučit se komunikovat a potřebuje slušné lidi a ne mediální honili a hyeny.

6.6.2013 v 8:54 | Karma: 40,50 | Přečteno: 4641x | Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  15:09

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  15:05

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

KOMENTÁŘ: Kam sahají Macronovy ambice? Chce udávat tón, ale naráží

29. dubna 2024

Premium V Evropské unii bez Britů a v éře po Angele Merkelové je jeho hlas slyšet stále silněji....

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33,  aktualizováno  14:59

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1893x
Myslím, tedy jsem A často si myslím, co se těm nade mnou nelíbí. Ale to neznamená, že nejsem nebo že bych nechtěl a neměl být slyšen a snad i vyslyšen.